Ταινία Conducta

Σινεμά

Γράφει η Ράνια Παναγιωτίδου


Δεν γνωρίζω με ποιο κριτήριο γίνεται η επιλογή των ταινιών που προβάλλονται στις κινηματογραφικές αίθουσες από τις εταιρείες διανομής. Ίσως η “εμπορικότητα” να είναι ο κύριος παράγοντας. Είναι κρίμα, πάντως, να μη κυκλοφορούν κάποιες ταινίες όπως αυτή για την οποία θα σας μιλήσω.

Πρόκειται για την κουβανέζικη ταινία του 2014, “CONDUCTA” (Συμπεριφορά), σκηνοθετημένη από τον Ernesto Daranas. Στην Αθήνα προβλήθηκε το καλοκαίρι του 2016 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου που διεξάγεται κάθε χρόνο.
Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια φτωχογειτονιά της Αβάνας. Πρωταγωνιστικό ρόλο κατέχουν ο Chala, ένα 12χρονο αγόρι με πολλά οικογενειακά προβλήματα και η ηλικιωμένη, κοντά στη συνταξιοδότηση, δασκάλα Carmela η οποία νοιάζεται, αγαπά και φροντίζει όλους τους μαθητές της, αλλά φαίνεται να έχει αναλάβει προσωπικά την επιτήρηση του Chala.
Η Conducta είναι μια ταινία με πολλή απλή αφήγηση που χωρίς να κραυγάζει, χωρίς να κουνά το δάχτυλο σε κανένα, είναι άκρως ανθρώπινη, διδακτική και βαθιά πολιτική. Είναι μια ταινία που κατά τη γνώμη μου αφορά όχι μόνο γονείς, μαθητές/μαθήτριες κι εκπαιδευτικούς αλλά και όσους/όσες δεν ανήκουν σε καμία από τις τρεις κατηγορίες, δηλαδή όλες κι όλους. Πάντα κατά τη γνώμη μου, είναι μια ταινία που θα έπρεπε να προβάλλεται στα σχολεία. Μια ταινία που θα έπρεπε να την παρακολουθήσουν στο σπίτι οι γονείς παρέα με τα παιδιά τους.
Σας προκαλώ να την αναζητήσετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *