Νικόλας Φαραντούρης: Η «πράσινη» μετάβαση το μεγάλο στοίχημα και για την τοπική αυτοδιοίκηση

Οι κοινωνίες που αφήνουν ανθρώπους πίσω δεν είναι μόνο ανάλγητες. Είναι κι αυτοκαταστροφικές αφού θυσιάζουν την κοινωνική συνοχή και, συνεπώς, την κοινωνική γαλήνη στο όνομα μιας ανάπτυξης με λίγους ωφελούμενους που κάπου, κάπως, κάποτε θα διαχυθεί και στους πολλούς. Και η πολύ σύγχρονη ιστορία, όμως, έχει αποδείξει ότι τα αποκαλούμενα «trickle- down economics» πάνω στα οποία βασίστηκε ο νεοφιλελευθερισμός όχι μόνο δεν λειτουργούν, αλλά πυροδοτούν κι εντάσεις.
Γι’ αυτό κι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επιμένει σε μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τα μεμονωμένα άτομα και τις οικογένειες, αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες, οι ανισότητες μεταξύ των οποίων αντί να μειώνονται αυξάνονται. Κι ας έχουν διοχετευθεί εκατομμύρια επί εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να ενισχυθούν και οι πιο αδύναμες περιφέρειες, δήμοι και κοινότητες

Απαιτεί κυρίως πολιτική βούλιση

Αν θέλουμε, ωστόσο, να περιορίσουμε τις ανισότητες, να ενδυναμώσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση και να τη διασυνδέσουμε με τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο οφείλουμε να διεκδικήσουμε έναν ισχυρό Κοινοτικό προϋπολογισμό, που να μην περιορίζεται στο 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, καθώς και την ουσιαστική αναθεώρηση του ασφυκτικού πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Διεκδικούμε, επίσης, την αντικατάσταση του Συμφώνου Σταθερότητας από ένα νέο σύμφωνο που θα εστιάζει στη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση, την οικονομική και κοινωνική συνοχή. Όπως, επίσης, διεκδικούμε τη μετατροπή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε μόνιμο μηχανισμό της ΕΕ για τη μείωση των ανισοτήτων και την προώθηση βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και να μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δανείζει απευθείας τα κράτη- μέλη της ΕΕ για δημόσιες επενδύσεις στην υγεία, την παιδεία, την έρευνα, τις υποδομές, τις μεταφορές.


Το μεγάλο στοίχημα, ωστόσο, και για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι η «πράσινη» μετάβαση για την οποία χρειαζόμαστε μαζικές επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), στην ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων και σε βιώσιμες μεταφορές. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει την επιτάχυνση της πορείας προς την κλιματική ουδετερότητα στο πλαίσιο της υλοποίησης των Στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Με την πολιτεία να αναλαμβάνει την ευθύνη για την «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση χωρίς αποκλεισμούς, με περισσότερη δημοκρατία, αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας, με δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, με όρους δίκαιης κατανομής του πλούτου και διασφάλισης των κοινωνικών αγαθών, με ισχυρές δημόσιες υπηρεσίες.

Βεβαίως για να πραγματοποιηθούν όσα μνημόνευσα δεν αρκούν τα χρήματα ή οι υποδομές. Απαιτείται, κυρίως, πολιτική βούληση. Αυτή που απουσιάζει από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως έχει αποδειχθεί πλειστάκις με τα ουκ λίγα αντιαναπτυξιακά, αντιαποκεντρωτικά, αντιπεριβαλλοντικά νομοσχέδια που έφερε στη Βουλή. Απαιτείται, όμως, η πολιτική βούληση που ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε στα δύσκολα μνημονιακά χρόνια και η οποία εκφράζεται απ’όλους μας – από τον πρόεδρό μας Στέφανο Κασσελάκη και όλους του υποψηφίους και τα στελέχη μας – όταν μιλάμε για την ανάγκη αποκέντρωσης από το κράτος προς τις περιφέρειες και στους δήμους.


Θέλουμε, μπορούμε, γνωρίζουμε καλύτερα. Θα τα καταφέρουμε!

*Ο Νικόλας Φαραντούρης είναι Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου & Δικαίου
Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του
Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *