Δελτίο Τύπου
H Χαρά Καφαντάρη, συντονίστρια τμήματος Περιβάλλοντος και μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε:
“Η 17η Ιουνίου έχει οριστεί από τα Η.Ε. σαν ημέρα εγρήγορσης και ενημέρωσης κατά της ερημοποίησης και της ξηρασίας. Η ερημοποίηση και η ξηρασία είναι φαινόμενα αλληλένδετα και συνδεδεμένα μεταξύ τους σε έναν αέναο φαύλο κύκλο, που συνεχώς επιτείνεται από την κλιματική αλλαγή, έχει σαν κύρια αιτία τις ανθρώπινες δραστηριότητες, την υπερεκμετάλλευση και την κακή εφαρμογή χρήσεων γης. Η κυριότερη απειλή που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα από την ερημοποίηση, την ξηρασία και την υποβάθμιση των εδαφών είναι η απομείωση της απόδοσης των γεωργικών καλλιεργειών και, η επακόλουθη, μείωση των διαθέσιμων διατροφικών προϊόντων με αποτέλεσμα την εντεινόμενη διατροφική ανασφάλεια. Μερικές από τις συνέπειες της ερημοποίησης, που δεν πρέπει να μπερδεύεται με την επέκταση των ερήμων, είναι η αποψίλωση των δασών, η μείωση του διαθέσιμου καθαρού νερού και της βιοποικιλότητας, ο εκτοπισμός και η μετανάστευση μεγάλων πληθυσμών. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ το 40% της γης ερημοποιείται και επηρεάζει περί τα 3,2 δις ανθρώπους, ενώ μέχρι το 2050 υπολογίζεται ότι περισσότερο από τα ¾ του παγκόσμιου πληθυσμού θα επηρεασθεί από τη ξηρασία. Το δε Δεκέμβρη του 2024, προγραμματίζεται από τον ΟΗΕ μεγάλη συγκέντρωση με θέμα τη ξηρασία της γης, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η απειλή της ερημοποίησης είναι ιδιαίτερα έντονη στην Μεσόγειο, περιοχή που έχει επιβαρυνθεί από αρχαιοτάτων χρόνων, την εντατική καλλιέργεια και την μείωση των βροχοπτώσεων. Η χώρα μας είναι μια από τις 13 Ευρωπαϊκές χώρες μέλη της Ε.Ε., που έχουν δηλώσει στον Ο.Η.Ε. ότι, κινδυνεύουν περισσότερο.
Παρόλο που το 1/3 της χώρας κινδυνεύει από την επερχόμενη ερημοποίηση, με ιδιαίτερη επικινδυνότητα να εμφανίζεται σε νότιες περιοχές της χώρας όπως, η Πελοπόννησος και η Κρήτη, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη παραμένει απούσα. Η Ελλάδα δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από τη Σύμβαση για την καταπολέμηση της ερημοποίησης, που υπογράφτηκε το 1997 (νόμος 2468/1997), δεν υλοποιεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση της Ερημοποίησης, δεν συμμετέχει στην Πρωτοβουλία Ουδετερότητας για την Υποβάθμιση της Γης (Land degradation Neutrality-LDN).
Η λήψη άμεσων μέτρων και πρωτοβουλιών για την ανάσχεση του δυσμενούς αυτού φαινομένου, είναι, πλέον αναγκαία, ειδικά μετά και τις καταστροφές στη Θεσσαλία, λόγω του Daniel και πρέπει να αποτελεί κύρια προτεραιότητα.. Η συμμετοχή και η παρέμβαση όλων μας είναι αναγκαία, ώστε να αναστραφεί η κατάσταση, να αποκατασταθούν και να γίνουν παραγωγικά τα οικοσυστήματα και οι οικότοποι, που κινδυνεύουν”.