Αρ. Φύλλου 445 Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Φωνή βοώντος;

Το αμεσότερο σύστημα εκπροσώπησης της βούλησης των πολιτών, είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Οι πολίτες δίνουν την εντολή σε κάποια μέλη της κοινότητας να πάρουν αντί για αυτούς αποφάσεις σε σημαντικά θέματα. Η θεματολογία είναι εξαιρετικά εκτεταμένη! Τα προβλήματα δεν είναι μόνο η καθημερινότητα, συλλογή απορριμμάτων, κλάδεμα δέντρων κ.λπ. Οι περισσότεροι, βέβαια, αντιλαμβάνονται αυτά ως το 90% των υποχρεώσεων μιας διοίκησης. Δεν είναι όμως έτσι! Η καθημερινή λειτουργία της πόλης, η βιωσιμότητά της – περιβαλλοντικά και οικονομικά – για τώρα και στο μέλλον, η ποιότητα της υγείας και της ευζωίας των κατοίκων και των τετράποδων φίλων τους, η διόρθωση παλαιότερων λαθών ή αδικιών, η σωστή και ανθρώπινη δόμηση και κυκλοφορία, η ασφάλεια των κατοίκων και των εργαζομένων, η ομαλή και αναπτυξιακή επιχειρηματική ζωή στην πόλη, η διαπαιδαγώγηση και εκπαίδευση των παιδιών, η καλλιέργεια των τεχνών, η ανάπτυξη των αθλητισμού και πολλά πολλά ακόμα!

Όμως, στο εκτενές καθηκοντολόγιο των διοικούντων υπάρχουν και κάποια άλλα καθήκοντα που έχουν μεγάλη ηθική βαρύτητα και τα οποία στοχεύουν στη διατήρηση των αξιών της κοινότητας. Όταν τοποθετείται ένα μνημείο, όταν βραβεύονται οι καλές πρακτικές, ειδικά των μικρών παιδιών, όταν επιβραβεύονται οι αθλητικές ή πολιτιστικές προσπάθειες, όταν ενθαρρύνεται η αλληλεγγύη, όταν γιορτάζεις την ειρήνη, προστίθεται ένα ακόμα πετραδάκι στη διατήρηση των αξιών. Αγωνίσου, πάλεψε τίμια, βοήθα τον διπλανό σου, φτιάξε κάτι χρήσιμο στην κοινωνία, μην έχεις για ιδανικό σου τον ασύδοτο πλουτισμό, πάλεψε για την ειρήνη – δεν είναι πάντα και παντού δεδομένη – τη δημοκρατία, την ισότητα, τη συμπερίληψη, τη δικαιοσύνη κ.ά.

Στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας, πολλές φορές έχουν έρθει προς συζήτηση θέματα που δεν αφορούσαν το Αιγάλεω με τη στενή έννοια. Π.χ. όταν έγινε η καταστροφή στη Φουκουσίμα, εγκρίθηκε ένα ψήφισμα, όταν έγιναν οι καταστροφές στο Μάτι και στη Μάνδρα πάρθηκαν αποφάσεις για κινητοποίηση και σε πολλές ακόμα περιπτώσεις ο Δήμος μας έδειξε κάποια αντανακλαστικά.

Πρόσφατα, έγιναν επετειακές εκδηλώσεις για τη γενοκτονία του Ποντικού ελληνισμού. Αν την εποχή που εξελισσόταν η γενοκτονία υπήρχε τηλεόραση, ίντερνετ, facebook κ.λπ. όλος ο πλανήτης θα μάθαινε τις θηριωδίες και πιθανώς θα ξεσηκωνόταν.

Τώρα, που επί 8 μήνες βλέπουμε σε απευθείας σύνδεση στην τηλεόραση, στο ίντερνετ και σε κάθε μέσο, μωρά να κομματιάζονται, να λιμοκτονούν, να μην έχουν φάρμακα, οι γονείς να μην μπορούν ούτε να τα ταΐσουν ούτε να τα θάψουν, τώρα που συντελείται αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, εμείς μένουμε ατάραχοι σε μια ουρανομήκη γαλήνη!

Πρόσφατα, ο δήμαρχος Αστυπάλαιας κ. Ν. Κομηνέας, πήρε μια πρωτοβουλία για να παρέμβει στον πόλεμο Ισραήλ – Παλαιστινίων. Το σκεπτικό του στηριζόταν στο ότι αφού η τοπική αυτοδιοίκηση εκπροσωπεί τον λαό κάτι θα πρέπει να πράξει. Προσκάλεσε, λοιπόν, όλους τους εκλεγμένους δημάρχους να κάνουν μια ρηξικέλευθη κίνηση και να πάνε στην πρώτη γραμμή, με σκοπό να πιέσουν για κατάπαυση του πυρός. Απώτερος σκοπός της κίνησης δεν ήταν να κάνει εξωτερική πολιτική υποκαθιστώντας την εκλεγμένη κυβέρνηση, αλλά να προστρέξει στην ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε και να πιέσει για να σταματήσει. Αιθεροβάμων; Ονειροπόλος; Πρωτοπόρος; Αφελής; Δεν κρίνω την αποτελεσματικότητα της πρότασης, όμως από το να καθόμαστε να προσευχόμαστε να σταματήσει η σφαγή, είναι μια κίνηση, τόσο ουσιαστική όσο και συμβολική. Είναι μια κίνηση που πρέπει να υιοθετηθεί και να συμβάλλει και ο δικός μας δήμος προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί καθώς, έλεγε και ο Αμερικανός Robert Ingersoll, “χέρια που βοηθούν είναι πολύ καλύτερα από χείλη που προσεύχονται!”

Εξάλλου, ο κ. Γιουσέφ Ντόρκχομ, του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα, απέστειλε στους δημάρχους μια έκκληση για ηθική στήριξη. Ζήτησε την ημέρα του εθνικού πένθους τους (Νάκμπα – 15 Μαΐου), να αναρτηθούν παλαιστινιακές σημαίες στα δημαρχεία, μόνο για μια ημέρα. Αρκετοί δήμοι το έπραξαν. Στο Αιγάλεω δεν αντιληφθήκαμε κάτι σχετικό!

Το να παίρνουμε θέση για τόσο σημαντικά γεγονότα που συγκλονίζουν τον κόσμο, είναι μια ηθική υποχρέωση που έχει η διοίκηση του δήμου μας, αλλά και των άλλων δήμων, υπερασπιζόμενοι τις αξίες που τόσο κοπτόμεθα να διατηρήσουμε! Γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ΚΑΙ για αυτά! Γιατί έτσι σφυρηλατούνται οι αξίες, ειδικά στα παιδιά!

Με αφορμή βέβαια και τις ευρωεκλογές της Κυριακής, ελπίζουμε να σταματήσουν να προσεύχονται και στην Ευρωβουλή και να δράσουν άμεσα, για να πάψει αυτή η καταστροφή!

Στέλιος Βασιλειάδης
Εκδότης