Αρ. φύλλου 443 Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Ανάσταση!

Hπερίοδος του Πάσχα ήταν και είναι σημαντική για την κοινωνική ζωή στη χώρα μας. Είναι μια από τις λίγες αφορμές που έχουν απομείνει, για να ξανασυναντηθείς με την ευρύτερη οικογένεια ή τους φίλους, να φύγεις από το μπετόν της πόλης που σε περιτριγυρίζει και να απολαύσεις τη φύση και κάποιες λίγες στιγμές όπως θα ήθελες να είναι πραγματικά η ζωή σου.

Βέβαια, η πνευματική διάσταση της θρησκευτικής παράδοσης έχει ατονίσει και δεν συγκινεί τα πλήθη, όπως συνέβαινε πριν από δεκαετίες, όταν ήμουν παιδί.

Ωστόσο, μερικοί βρίσκουν κάποια ψήγματα “πνευματικότητας” και μια αφορμή για αναστοχασμό στις προτεραιότητες της ζωής. Για παράδειγμα, ξεχνάς τα προβλήματα της δουλειάς, την οικονομική στενότητα, τις ανελαστικές υποχρεώσεις, τα προβλήματα σχέσεων, τα διεθνή εγκλήματα, τα ντόπια εγκλήματα, την καταστρατήγηση του κράτους δικαίου, την εξαπάτηση που υφιστάμεθα, την κλοπή της ζωής μας, γενικότερα, και ασχολείσαι με τη χοληστερίνη, το αλάτισμα ή όχι του αρνιού, τη διάμετρο του κοκορετσιού, τον χρόνο ψησίματος κ.ά.

Από Δευτέρα του Πάσχα, πάλι μέσα στην καθημερινότητα και τα πραγματικά προβλήματα. Το παραμύθι τελειώνει με την επιστροφή στη δουλειά. Εκεί όπου το σπάσιμο του μπετόν της καθημερινότητας και της αδράνειας είναι μακρινό όνειρο! Αυτό το μπετόν που σε περιτριγυρίζει δεν σπάει με ημερολογιακές εορτές, με την απλή προσμονή του Πάσχα. Χρειάζεται τη δική σου συμμετοχή!

Είναι γεγονός, ότι έχουμε ήδη κουβαλήσει τον σταυρό πολλές φορές, έχουμε σταυρωθεί ξανά και ξανά, έχουν διαμοιράσει τα ιμάτιά μας, μας έχουν αποκαθηλώσει και η Ανάσταση μονίμως …αναβάλλεται! Και είναι, νομίζω, αντιληπτό ότι αν δεν αρχίσουμε δράση, αν δεν βρούμε τις κοινές συνισταμένες μας, αν δεν δηλώσουμε διαθεσιμότητα για πράγματα που γνωρίζουμε ή θα θέλαμε να βοηθήσουμε, αν δεν κοπιάσουμε εν τέλει, η σταύρωση θα επαναλαμβάνεται περιοδικά, η ανάσταση δεν θα έρχεται ποτέ και το μπετόν που μας περιτριγυρίζει θα γίνεται ακόμα πιο αδιαπέρατο!

Αν και ήδη είπαμε το “Χριστός Ανέστη”, λοιπόν, σπάστε μερικά αυγά και καλή Ανάσταση από καρδιάς!

Στέλιος Βασιλειάδης
Εκδότης